Moldcell anunta lansarea serviciilor mobile de generatia a treia - 3,5G.

La 23 septembrie curent, in cadrul unei conferinte de presa, operatorul de telefonie mobilă Moldcell a anunţat lansarea in premiera pentru Moldova a serviciilor mobile de generatia a treia si a facut publica oferta de preturi.
Din 1 octombrie clientii Moldcell, indiferent de pachetul folosit (Alocard, YOYO, Fantasy sau Postpaid), vor putea beneficia si aprecia avantajele noii tehnologii, utilizand trei servicii 3,5G: Apel Video, Internet Mobil (valabile pe piata din 1 octombrie) si TV Mobil (lansarea caruia e planificata pana la finele lui 2008). Lansarea comerciala a serviciilor 3,5G realizata de Moldcell se claseaza ca fiind una dintre cele mai rapide din lume - practic in 3 saptamani de la obtinerea licentei.
Pentru a folosi serviciile, clientul Moldcell trebuie sa dispuna de:
1. Contract cu Moldcell (conform conditiilor licentei emise de ANRCETI);
2. Telefon si/sau modem care suporta standardul 3,5G (disponibile in reteaua de distributie Moldcell).
Serviciile Apel Video si Internet Mobil vor fi activate din 1 octombrie in mod automat tuturor clientilor Moldcell existenti, detinatori de contract si telefon/modem care suporta noul standard.
Directorul general Moldcell, dl. Yusuf Baykan, a menţionat in cadrul conferintei urmatoarele: “Nu am ezitat nicio clipa sa implementam aceasta tehnologie pentru ca credem cu toata sinceritatea ca clientii nostri merita sa foloseasca tehnologiile performante si avansate existente pe pietele dezvoltate ale lumii. Tehnologiile in sine nu prezinta mare interes pentru publicul larg. Ele intra in viata fiecaruia dintre noi odata cu oferirea unor solutii concrete, servicii pe care le putem aplica si folosi pentru a ne face existenta mai confortabila, iar activitatea profesionala mai eficienta. Odata ce am implementat 3G si am primit licenta de prestare a serviciilor in baza acestei tehnologii, venim cu trei solutii concrete”.
Avand deja 12 tehnologii lansate pe piata din Moldova, toate fiind in premiera la timpul lansarii, Moldcell si-a confirmat inca o data statutul de lider in implementarea tehnologiilor avansate. Fiece tehnologie aduce clientilor Moldcell:
- viteza mai rapida,
- calitate mai inalta,
- mai multe performante si servicii.
Odata cu lansarea serviciilor de generatia a treia, clientii Moldclell, cat si Moldova, se raliaza la comunitatea informationala moderna a Europei. E de mentionat ca, operatorii din tarile vecine, lansand noua tehnologie, pana in prezent ofera clientilor sai nu cea mai avansata versiune a standardului (ex.: Orange Romania – 3,6 Mbps; MTS Ucraina – 3,1 Mbps;
T-Mobile Ungaria – 3,6 Mpbs; Mobitel Bulgaria – 3,6 Mbps).
Operatorul Moldcell vine din start cu una dintre cele mai noi versiuni ale standardului 3G - anume 3,5G:
2G (GPRS - 114 kbps) --- 2,5G (EDGE - 236 kbps) ---
3G (3G – 386 kbps) --- 3G+ (HSDPA -3,6 Mbps) --- 3,5G (HSDPA – 7,2 Mbps)
Acoperirea 3,5G va fi realizata gradual pe etape, fiind disponibila la lansare in municipiul Chisinau, dupa care in Balti si Cahul pana la finele lui 2008, ceea ce constituie cu 8 luni mai devreme decat prevad conditiile licentei.
Lansarea comerciala a serviciilor 3,5G va deveni una memorabila pentru clientii Moldcell, dansii avand optiunea sa beneficieze timp de 3 luni (1 octombrie – 30 decembrie 2008) de o oferta promotionala inedita.
Oferta promotionala ofera GRATUIT timp de 3 luni:
Apel Video (10 min) + Internet Mobil (100 Mb).
Pentru a alege aceasta optiune, clientul va forma *333# OK.
OFERTA PUBLICA include doua servicii 3,5G disponibile din 1 octombrie pentru clientii Moldcell. La elaborarea lor operatorul si-a propus cateva scopuri:
- simplitatea accesarii si utilizarii serviciilor
- transparenta tarifarii
- accesibilitatea preturilor.
Astfel, serviciile 3,5G de la Moldcell sunt elaborate pentru a fi utilizate de aboslut toti doritorii, fara a necesita o pregatire tehnologica speciala, in vederea popularizarii serviciilor si maririi nivelului de „tehnologizare” a populatiei din Moldova.
1. Apelul video
Primul apel video in Moldova in reteaua Moldcell a fost realizat pe 24 iunie 2008 intro atmosfera festiva de catre directorul ANRCETI, dl. Sergiu Sitnic, si managerul general Ericsson Moldova (ex-Ministrul Telecomunicatiilor RM), dl. Ion Casian.
Din 1 octombrie toti clientii Moldcell vor avea posibilitatea sa-si vada interlocutorul pe ecranul telefonului mobil la pretul de doar 2 lei minutul.
2. Internet Mobil
Acest serviciu presupune transfer de date si navigare in Internet la viteze de pana la
7,2 Mbps, ceea ce constituie de 30 ori mai rapid decat pe baza tehnologiei EDGE si de 47 ori mai rapid decat prin GPRS!
In afara de viteza si calitate mai inalta, serviciul ofera maxima mobilitate, deoarece clientul nu mai are nevoie de conectare la Internet prin linie fixa! Posedand un modem USB, clientul poate downloada si transfera date oricand si oriunde, nefiind dependent de locul in care i se afla la momentul dat laptopul.
Clientii pot folosi serviciul la tariful obisnuit de 0,03 lei/10 kb sau pot procura unul din abonamentele, care difera in dependenta de volumul inclus:
1) 5 GB – 140 lei,
2) 10 GB – 240 lei.
Optiunea de volum nelimitat noaptea poate fi procurata aditional la abonamente, la un pret de 100 lei.
3. Serviciul TV Mobil
Enumerandu-se printre cele mai complicate si complexe servicii, TV Mobil se preconizeaza a fi lansat pana la finele anului in curs. Clientii Moldcell vor putea viziona live pe telefonul sau mobil posturi TV locale si internationale la doar 1,5 lei/minut.
Clientii Moldcell care vor sa beneficieze din start de servicii 3,5G, obtinand mai mult decat ofera promotia, sunt liberi sa aleaga unul dintre cele 2 abonamente lunare:
1). 20 min Apel Video + 200Mb = 70 lei/lunar,
2). 30 min Apel Video + 300Mb = 100 lei/lunar.
Dupa ce pe 24 iunie anul curent compania a demonstrat ca este gata din punctul de vedere tehnic sa ofere servicii 3,5G, marcand inceputul unei noi ere tehnologice din Moldova, ziua de 1 octombrie 2008 poate fi considerata drept o noua etapa in digitalizarea comunitatii noastre informationale, initiate pentru clientii Moldcell.
NOTA:
Compania Moldcell isi confirma statutul de lider in implementarea noilor tehnologii in Moldova, si dupa ce a lansat in premiera tehnologiile 2G (GPRS, Generic Packet Radio Services – in decembrie 2004, iar in iunie 2005 – EDGE, Enhanced Data rates for GSM Evolution, sau GPRS accelerat), lanseaza iarasi, in premiera, serviciile in baza tehnologiei 3G, de care deja se bucura mai bine de 300 milioane de oameni din lume (potrivit raportului UMTS Forum, sf. 2007).
Moldcell a investit cu anticipatie in constructia retelei si elaborarea serviciilor 3G fiind primul din operatorii de telefonie mobila din Republica Moldova care a demonstrat public la 24 iunie curent ca este gata din punctul de vedere tehnic de a presta servicii mobile 3G, prezentand in premiera pentru Moldova transferul de date pe banda larga si apelul video.
Cererea de obtinere a licentei 3G a fost depusa la 14 august curent si inmanata oficial conducerii Moldcell de catre reprezentantii ANRCETI pe 11 septembrie 2008. Licenta este acordata pe o perioada de 15 ani, incepand cu data de 15 august 2008.