ACŢIUNE SPECIALĂ DE COLECTARE A CĂRŢILOR PENTRU 150 000 DE FAMILII DIN SATELE MOLDOVEI

DĂRUIŢI O POVESTE CELOR CARE N-O AU - ACŢIUNE SPECIALĂ DE COLECTARE A CĂRŢILOR PENTRU 150 000 DE FAMILII DIN SATELE MOLDOVEI.

• În Moldova, doar 4 părinţi din 10 spun copilului povestea de seară…
• Şi asta pentru că în satele Moldovei 58 de familii din o sută nu au nici o carte pentru copii

În consecinţă:
• Fiecare al patrulea copil de 3-4 ani nu cunoaşte nici o culoare
• Fiecare al zecelea copil de 5-7 ani nu cunoaşte nici o figură geometrică
• Fiecare al doilea copil nu este pregătit pentru şcoală

Dorind să schimbe această realitate, Reprezentanţa UNICEF în Moldova şi Compania Moldcell a organizat un eveniment special de colectare a cărţilor pentru 150 mii de familii cu copii de 0-3 ani din satele Moldovei. Acţiunea se înscrie în Campania Naţională de Comunicare în domeniul dezvoltării timpurii a copilului.

Acţiunea DĂRUIŢI O POVESTE CELOR CARE N-O AU a avut loc pe 24 iunie 2005 în incinta Sălii cu Orga. Pe parcursul întregii zile chişinăuienii au avut ocazia să vină împreună cu familiile pentru a face donaţii de carte. Organizatorii au rămas plăcut surprinşi de numărul mare de oameni care au răspuns la apel şi de faptul că 60 la sută din donatori au constituit liceenii municipiului.

La orele 16.00 a avut loc o prezentare a acţiunii, la care au fost prezenţi multe personalităţi ale republicii, scriitori, businessmani, autorităţi. Oaspete de onoare a acţiunii a fost Preşedintele Parlamentului RM dl. Marian Lupu. Biletul de intrare pentru toţi cei adunaţi a constituit o carte sau o donaţie de carte. În holul Sălii cu Orgă, editura Prut –Internaţional a organizat şi o expoziţie cu vânzare de carte pentru copii la preţuri reduse. În cadrul zilei de 24 iunie au fost colectate circa 5000 de cărţi, 700 dintre care au fost donate de co-organizatorul evenimentului, compania MOLDCELL. În cadrul prezentării a avut loc şi o licitaţie de carte, în care s-au colectat: 100 Euro, 150 USD, 2100 lei – bani care vor fi folosiţi pentru procurarea de cărţi şi ulterioara lor donaţie familiilor cu copii de la sate.

Publicul a rămas încântat de violonistul american William Harvey care a susţinut un concert alături de tinerele talente ale Moldovei. Copiii prezenţi la eveniment s-au bucurat de o surpriză pregătită de McDonald’s.
Evenimente similare de colectare de carte vor fi organizate încă în 4 localităţi ale Moldovei. Toate cărţile vor fi distribuite la cele 150.000 famili din satele Moldovei cu copii în vârstă 0-3 ani.

Campania Naţională de Comunicare în domeniul dezvoltării timpurii a copilului este o iniţiativă a Ministerului Educaţiei şi UNICEF, care va fi implementată în special în localităţile rurale ale Republicii Moldova în perioada septembrie 2005 – iunie 2006.

Campania are drept obiectiv stimularea dezvoltării intelectuale a copiilor şi creşterea gradului lor de pregătire către şcoală prin promovarea a 4 comportamente cheie în cadrul familiilor cu copiii de la 0 la 3 ani din localităţile rurale. Astfel părinţii vor fi încurajaţi:

• să-şi îmbrăţişeze copii, astfel manifestându-şi dragostea şi grija şi asigurându-i copilului încrederea în sine
• să le vorbească copiilor, pentru ca aceştia să poată mai uşor să-şi structureze gândurile şi să-şi exprime necesităţile;
• să se joace zilnic cu copiii, astfel ajutându-i să descopere şi să înveţe lumea înconjurătoare;
• să le citească zilnic copiilor, astfel îmbogăţindu-le vocabularul şi sporind gradul lor de pregătire pentru şcoală.

Compania MOLDCELL şi UNICEF aduc sincere mulţumiri tuturor care au răspuns la apel şi au făcut donaţie de carte, aducând astfel copiilor din satele Moldoei lumină şi poveşti.